Categorie

Zile de sărbătoare la Mănăstirea Varatic

Data evenimentului:
Publicat

Pelerinii sunt aşteptaţi în zilele de 15 şi 16 august 2016 la Mănăstirea Varatic din judeţul Neamţ. Biserica “Adormirea Maicii Domnului” a aşezării monahale îşi serbează hramul. Luni, Sfânta Liturghie va fi oficiată de IPS Ioachim şi de PS Calinic Botoşăneanul, iar marţi, va sluji IPS Părinte Mitropolit Teofan. 

Timp de două zile, Mănăstirea Varatic din judeţul Neamţ va îmbrăca straie de sărbătoare. Luni, 15 august, Sfânta Liturghie va fi oficiată de IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, şi de PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi. În ziua pomenirii Sfântului Cuvios Iosif de la Varatic, marţi, 16 august, Sfânta Liturghie va fi oficiată de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. „În seara zilei de 14 august, de la ora 18:00, se va oficia Slujba Privegherii, urmată de Slujba Prohodului Maicii Domnului. În ziua hramului, de la ora 7:00, se vor sluji Agheasma mică şi Taina Sfântului Maslu, urmate de Sfânta Liturghie. Tot luni, de la ora 18:00, se va oficia Privegherea în cinstea Sfântului Cuvios Iosif de la Varatic. Marţi, 16 august, Sfânta Liturghie va fi urmată de Parastasul pentru ctitorii Mănăstirii Varatic“, a menţionat stavrofora Iosefina Giosanu, stareţa Mănăstirii Varatic. În acest an se vor înălţa rugăciuni pentru moşul Gheorghe Lazăr, ale cărui oseminte sunt adăpostite de aşezământul monastic, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la trecerea sa la cele veşnice. Moşul Gheorghe Lazăr s-a remarcat printr-o viaţă de sfinţenie, trăind timp de 26 de ani în post şi rugăciune în turnul Bisericii „Sfântul Ioan“ - Domnesc din Piatra Neamţ.

Lucrări de restaurare şi reconsolidare

Credincioşii care vor participa la sfintele slujbe dedicate hramului Mănăstirii Varatic vor avea posibilitatea să se închine la racla în care se află moaştele Sfântului Cuvios Iosif, canonizat de Biserica noastră în anul 2008, alături de alţi sfinţi nemţeni. „Sfântul Cuvios Iosif de la Varatic este pentru noi o mare binecuvântare, simţindu-l prezent permanent în sufletele noastre. Sfântul Iosif este cinstit de maicile noastre încă dinainte de a fi canonizat, fiind de mare ajutor pentru mănăstirea unde a slujit şi povăţuit duhovniceşte timp de 30 de ani monahiile de aici. În fiecare seară, după slujba Vecerniei, citim acatistul sfântului, rugându-l să ne fie ocrotitor şi ajutător“, s-a exprimat stareţa Mănăstirii Varatic, care a amintit că în apropierea aşezării monahale există un izvor al Sfântului Iosif de la Varatic. Biserica „Adormirea Maicii Domnului a Mănăstirii Varatic se află într-un proces de restaurare şi reconsolidare. În prezent se lucrează la pictura bisericii şi la restaurarea iconostasului. „Lucrările merg destul de greu pentru că fondurile sunt limitate. S-a pregătit noul suport pentru pictarea locaşului de închinăciune. Cea mai mare parte din vechea pictură nu a mai putut fi salvată. Nădăjduim în ajutorul lui Dumnezeu că vom duce la bun sfârşit această lucrare destul de costisitoare şi de amplă“, a adăugat stavrofora Iosefina Giosanu.

Constantin Ciofu