Categorie

Mănăstirea Văratec și-a serbat al doilea hram

Data evenimentului:
Publicat

Astăzi, 16 august, Mănăstirea Văratec din județul Neamț şi-a serbat al doilea hram, Sfântul Cuvios Iosif de la Văratec, ocazie cu care numeroşii credincioşi au avut bucuria duhovnicească de a participa la slujba Sfintei Liturghii Arhiereşti, oficiată de IPS Teofan.

Sute de credincioși din judeţele Moldovei şi nu numai au participat la sărbătoarea Sfântul Cuvios Iosif de la Văratec laMănăstirea Văratec. Programul liturgic al sărbătoririi celui de-al doilea hram a început sâmbătă seară cu slujba Privegherii, oficiată de Pr. Arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor.

Sărbătoarea de la Văratec a continuat duminică dimineaţă cu procesiunea de scoatere în curtea Mănăstirii a raclei cumoaștele Sf. Cuvios Iosif de la Văratec, la care cei prezenți s‑au putut închina pe parcursul întregii zile. Sfânta Liturghie din ziua de 16 august a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi și diaconi.

În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor, IPS Teofan a ţinut să precizeze că „Dintre cei care au împlinit acest statut de pecete a apostoliei și au făcut parte și fac parte dintre cei care răspund celor care l-au acuzat pe Sf. Apostol Pavel sau acuză creștinătatea din vremea dumnezeiescului apostol până astăzi se numără sfinții lui Dumnezeu – cei dintre creștini adevărați – , iar în cazul nostru cei pe care-i prăznuim astăzi: Sfinții Brâncoveni și Sfântul Iosif de la Văratec. Ziua de astăzi este rânduită pentru a-i cinsti. Pentru că într-o zi de 16 august 1828 Sfântul Iosif de la Văratec a plecat în Împărăția Cerurilor și într-o zi de 15 august, la începutul veacului XVIII, Sfinții Brâncoveni și-au dat viața pentru credința lor ortodoxă, pentru mărturisirea dreptei credințe și rânduit-a Biserica astăzi să fie cinstiți cu toții. (…) Să-i cinstim pe sfinții bisericii prin a încerca să le sesizăm adâncimile vieții, să le percepem luminile din viața lor și, mai presus de toate, dacă au lăsat scrieri pentru noi, să ne adâncim întru acestea.”

Ieri, 15 august, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, Mănăstirea Văratec și-a sărbătorit hramul principal, anul acesta marcându-se 230 de ani de existenţă a mănăstirii cu cea mai mare obşte de maici din ţară.

(sursa: doxologia.ro)